HTML

non leguntur

Greaca sunt, non leguntur - mondogatták a reneszánsz előtt, Frege híres parafrázisában a filozófia és a matematika ellentétére vetíti ki mindezt, én meg ide írok olyanokról ami nem fér bele a Számítógépes nyelvészet témáiba.

Friss topikok

Justice with Michael Sandel

2012.10.17. 10:04 Zoltán Varjú

A legutóbbi választások óta egyre több dolgon kell elgondolkodnunk, hiszen új alkotmányunk van, változik a választási törvény, dübörög a törvényhozási gépezet. Mindenki a saját bőrén érzi a politikát! Nem tudom hogy a rendszerváltozás idején mennyi és milyen színvonalú vita volt arról, hogy milyen berendezkedés lenne kívánatos, de napjainkban a helyzet adott lenne egy igen színvonalas diskurzusra. Valamiért azonban az értelmiségi körök nem törik magukat azért hogy ez a vita elinduljon és valamilyen formában bekerüljön a közéletbe is.

Michael J. Sandel korunk egyik legjelentősebb politikafilozófusa már több mint harminc éve tart Justice néven bevezető kurzust a sandel.jpegHarvardon, melynek online verziója rendkívül népszerű szerte a világon. A népszerűség abban rejlik hogy Sandel az elvont témákat is tudja úgy tárgyalni hogy meglássuk milyen gyakorlati következményei lehetnek egy-egy elvnek - egy jó tanár már csak ilyen.

A kurzus alapján íródott könyv - Mi igazságos... és mi nem? - nem ad válaszokat a nagy kérdésekre (hát a filozófia már csak ilyen), de érthető formában vet fel olyan problémákat melyeket nekünk itt ebben a kis országban most nagyon át kellene beszélnünk. Felcsuti Péter fordítása jól sikerült, gördülékenyen és érthetően adja vissza az eredeti művet. Hazánkban a politikafilozófia egész jó színvonalon áll(t), ezért érdekes hogy egy pénzügyi szakember vállalta magára hogy ad valamit a szélesebb rétegek kezébe. Ez is jelzi, mennyire nincs rendben valami...

komment

Címkék: video könyv filozófia etika online kurzus politikafilozófia

süti beállítások módosítása