HTML

non leguntur

Greaca sunt, non leguntur - mondogatták a reneszánsz előtt, Frege híres parafrázisában a filozófia és a matematika ellentétére vetíti ki mindezt, én meg ide írok olyanokról ami nem fér bele a Számítógépes nyelvészet témáiba.

Friss topikok

Economix

2012.12.05. 10:29 Zoltán Varjú

Lehet, csak az én hibám, de nem igazán ismerek jó, általános közgazdasági ismeretterjesztő könyveket. Tim Hardford zseniális művei és a Freakonomics engem se kerültek el, de ezeket "speciálisnak" tekintem, hiszen nem úgy általában foglalkoznak a közgazdaságtannal, hanem egy "iskola" keretein belül elemeznek problémákat (meglehetősen szórakoztató formában!). Az Economix sajátos megközelítést választva, az ökonómiát történeti kontextusba ágyazva mutatja be, méghozzá képregény formátumban.

Economix_Cover-300x426.jpg

A szerző nem "szakmabeli", hanem egy egyszerű, érdeklődő író. Így hát csak az kerülhetett bele a könyvbe, amit a szerző megértett, megemésztett és ki is tud fejezni saját szavaival. Persze ez egyben azt is jelenti hogy nem fogjuk jobban érteni a témát, maximum szórakozhatunk olvasás közben és elgondolkodhatunk nagy kérdéseken miután letettük a könyvet. De egy képregénytől nem is várhatunk többet! A kötet honlapján a "Further Reading" szekció rengeteg további olvasmányt ajánl annak a tovább szeretne indulni.

Érdemes megjegyezni hogy a kötet egyáltalán nem törekszik sem arra hogy ideológiailag kiegyensúlyozott vagy semleges legyen (magyarán erősen balos), sem pedig arra hogy túllépjen Amerika-centrikusságán (annyira hogy van egy-két térkép ami konkrétan rossz, pl. az első világháború előtt az Osztrák-Magyar Monarchia helyén már az utódállamokat látjuk).

komment

Címkék: comics közgazdaságtan Economix

süti beállítások módosítása