HTML

non leguntur

Greaca sunt, non leguntur - mondogatták a reneszánsz előtt, Frege híres parafrázisában a filozófia és a matematika ellentétére vetíti ki mindezt, én meg ide írok olyanokról ami nem fér bele a Számítógépes nyelvészet témáiba.

Friss topikok

Economix

2012.12.05. 10:29 Zoltán Varjú

Lehet, csak az én hibám, de nem igazán ismerek jó, általános közgazdasági ismeretterjesztő könyveket. Tim Hardford zseniális művei és a Freakonomics engem se kerültek el, de ezeket "speciálisnak" tekintem, hiszen nem úgy általában foglalkoznak a közgazdaságtannal, hanem egy "iskola" keretein belül elemeznek problémákat (meglehetősen szórakoztató formában!). Az Economix sajátos megközelítést választva, az ökonómiát történeti kontextusba ágyazva mutatja be, méghozzá képregény formátumban.

Economix_Cover-300x426.jpg

A szerző nem "szakmabeli", hanem egy egyszerű, érdeklődő író. Így hát csak az kerülhetett bele a könyvbe, amit a szerző megértett, megemésztett és ki is tud fejezni saját szavaival. Persze ez egyben azt is jelenti hogy nem fogjuk jobban érteni a témát, maximum szórakozhatunk olvasás közben és elgondolkodhatunk nagy kérdéseken miután letettük a könyvet. De egy képregénytől nem is várhatunk többet! A kötet honlapján a "Further Reading" szekció rengeteg további olvasmányt ajánl annak a tovább szeretne indulni.

Érdemes megjegyezni hogy a kötet egyáltalán nem törekszik sem arra hogy ideológiailag kiegyensúlyozott vagy semleges legyen (magyarán erősen balos), sem pedig arra hogy túllépjen Amerika-centrikusságán (annyira hogy van egy-két térkép ami konkrétan rossz, pl. az első világháború előtt az Osztrák-Magyar Monarchia helyén már az utódállamokat látjuk).

Címkék: comics közgazdaságtan Economix

Könyvlista

2012.11.30. 11:57 Zoltán Varjú

A következő hetekre igyekszem beszerezni a következő magyar címeket.

Papír könyvek

Háttérolvasmányok, elsősorban a funkcionális programozással, logikával és egyéb csacskaságokkal foglalkozó kis barátikörhöz. A kvantumfizikai könyvek is ide tartoznak, sőt az félig munka, mivel a kvantumkeresésbe is belekóstolnék. Soros könyve nyomán pedig egyre jobban érdekel a közgazdaságtan és a pénzpiacok elmélete/története.

Ekönyvek

Kicsit félek tőlük, de kipróbálom a Typotex ekönyveit. Érdekes hogy van ami csak pdf-ben kapható...

Antikvár

Ford könyvére a lean cuccok olvasása közben lettem kíváncsi. Békés könyve valamikor megvolt, de elkövettem azt a hibát, hogy kölcsönadtam...

Címkék: könyvek

Már régen is minden Kínáról szólt

2012.10.30. 08:08 Zoltán Varjú

vermeer.jpgTimothy Brook könyve egyszerűen zseniálisan mutatja be Vermeer egy-egy képe kapcsán a kibontakozóban lévő globális kapitalizmust a 17. században. Tudjuk hogy ma minden Kínáról szól, no meg mellékesen Ázsiáról, engem viszont meglepett hogy nincs ebben semmi új. Külön öröm hogy Vermeer kalapja nem egy száraz politikatörténeti mű, nem hemzseg az évszámoktól és adatoktól, nem is egy unalmas gazadságtörténet, hanem egy jól megírt, kultúrtörténetbe csomagolt, kalandokkal és indokolatlannak tűnő érdekességekkel átszőtt ismeretterjesztő könyv.

Címkék: történelem gazdaságtörténet Vermeer kalapja

Innováció?

2012.10.24. 09:48 Zoltán Varjú

Tényleg minden apró dologra rá kell mondani hogy innovatív?

A Kiscsillag száma nagyon ide kívánkozik viszont, különösen a refrén :D

Olyan unalmas, hogy mindenki izgul
érdekes lesz–e az új,
és a tehetetlen tömeg végül saját tömegétől mozdul.

Valahol ott vagyunk most hogy mindenen reszelnek egy kicsit, arról mondják hogy forradalmi. Aki tényleg forradalmit akar a számítástudományban és annak alkalmazott területein, annak két választása van most (még)

1) Kvantum-számítás

2) Bio-számítás

A többi lerágott csont, vagy amolyan normál tudományos rejtvényfejtés á la Kuhn.

Címkék: innováció

Digitalstand

2012.10.22. 13:42 Zoltán Varjú

Túltettem magam azon hogy iPad-en nem olvasunk kádban és a Digitalstand appját feltettem a készülékemre, majd megvettem a Rubicon friss számát. Az élmény furcsa volt. Semmi bajom a digitális kiadványokkal, imádom a Kindle-t és a mobilomon is olvasok, de nagyon furcsa érzésem volt végig. Kezdjük a nettó hülyeséggel:

Hogyan tudom offline (internetkapcsolat nélkül) olvasni a digitális kiadványt?

Az offline olvasás Android 2.3 és 3 operációs rendszerrel rendelkező okostelefonokon és táblagépeken, valamint iPad készülékeken lehetséges.
A letöltéshez internetkapcsolat mellett kell belépni a Digitalstand alkalmazásba (melyet a Marketből illetve az AppStore-ból tölthet le), és a letölteni kívánt lapszám borítóján található Letöltés gombra kattintani.
Androidos készülékeken a letöltött kiadványokat az alkalmazás a memóriakártyán tárolja, ezért az alkalmazás működéséhez mindenképp memóriakártya szükséges. A kártyán a Digitalstand mappában találhatóak meg a letöltött oldalak, melyek csak a Digitalstand alkalmazással nyithatók meg.

Ahhoz, hogy a letöltött kiadványokat offline, internetkapcsolat nélkül is tudja olvasni, nem szabad az alkalmazásból kijelentkezni! [kiemelés tőlem, forrás]

Magyarán nem tudjuk csak úgy minden izé nélkül offline olvasni a megvásárolt tartalmat, vigyáznunk kell hogy a letöltés után ne lépjünk ki az alkalmazásból, ne kapcsoljuk ki a gépet stb. Lehet hogy csak a körülményes használat tett be nekem, de az éppen elég. Szombaton vonatoztam laza hat órát. Elkezdtem a táblán olvasni a magazint, majd ezt-azt ügyködtem, pihentem és olvastam volna tovább, amikor jött a fekete leves; nem tudtam folytatni a félbehagyott és elvileg már letöltött cikket. (Ha lenne 3G a táblámban se tölteném le ismét az egészet, így meg még bosszantóbb volt.)

Ehhez képest hiába szép a kivitelezés, hiába jó a minősége, valahogy nem hozza az élményt olvasás közben a Digitalstand. Valahogy a Marvel simán megcsinálta azt hogy képregényeket úgy ültet át digitális formátumba hogy élvezhető az olvasás, egyértelmű a navigáció, szépen nagyíthatóak a képkockák stb. A The Economist applikációja pedig jobb mint a papír verzió. Ellenben ha iBookban egy szigorúan saját már megvásárolt példányunk archiválására készített pdf-ben olvassuk a lapot, akkor nagyon jó az élmény. 

Címkék: iPad digitalstand

Justice with Michael Sandel

2012.10.17. 10:04 Zoltán Varjú

A legutóbbi választások óta egyre több dolgon kell elgondolkodnunk, hiszen új alkotmányunk van, változik a választási törvény, dübörög a törvényhozási gépezet. Mindenki a saját bőrén érzi a politikát! Nem tudom hogy a rendszerváltozás idején mennyi és milyen színvonalú vita volt arról, hogy milyen berendezkedés lenne kívánatos, de napjainkban a helyzet adott lenne egy igen színvonalas diskurzusra. Valamiért azonban az értelmiségi körök nem törik magukat azért hogy ez a vita elinduljon és valamilyen formában bekerüljön a közéletbe is.

Michael J. Sandel korunk egyik legjelentősebb politikafilozófusa már több mint harminc éve tart Justice néven bevezető kurzust a sandel.jpegHarvardon, melynek online verziója rendkívül népszerű szerte a világon. A népszerűség abban rejlik hogy Sandel az elvont témákat is tudja úgy tárgyalni hogy meglássuk milyen gyakorlati következményei lehetnek egy-egy elvnek - egy jó tanár már csak ilyen.

A kurzus alapján íródott könyv - Mi igazságos... és mi nem? - nem ad válaszokat a nagy kérdésekre (hát a filozófia már csak ilyen), de érthető formában vet fel olyan problémákat melyeket nekünk itt ebben a kis országban most nagyon át kellene beszélnünk. Felcsuti Péter fordítása jól sikerült, gördülékenyen és érthetően adja vissza az eredeti művet. Hazánkban a politikafilozófia egész jó színvonalon áll(t), ezért érdekes hogy egy pénzügyi szakember vállalta magára hogy ad valamit a szélesebb rétegek kezébe. Ez is jelzi, mennyire nincs rendben valami...

Címkék: video könyv filozófia etika online kurzus politikafilozófia

The Last Heroes

2012.10.16. 12:30 Zoltán Varjú

A BBC Historyban ajánlották a National Geographic Channel World War II: The Last Heroes c. sorozatát és pár napja végre volt időm megnézni az első részt. Egyszerűen lebilincselő, pedig ez nem Band of Brothers vagy a realistább (de gyengébb) The Pacific, itt kedves nyugdíjas bácsik mesélik el saját történeteiket arról hogyan maradtak életben. Persze van látvány is, a korabeli felvételeket látványos "rekonstrukciókkal" egészítették ki a készítők. Az eredmény odaszegezett a képernyő elé. Az első rész tanulsága hogy a háború büdös és nem veszélytelen, csak a hülye akar hadakozni. A youtube-ra már fel is tette valaki a sorozatot, itt ízelítőnek az első rész első negyedórája.

Címkék: film történelem ismeretterjesztő ww2

Első

2012.10.16. 09:26 Zoltán Varjú

"Könyvem kilátásai tehát kedvezőtlenek. Minden bizonnyal félretolják azok a matematikusok, akik olyan logikai kifejezések felbukkanásakor, mint "fogalom", "reláció", "ítélet", ezt gondolják: metaphysica sunt, non leguntur!, hasonlóképpen azok a filozófusok, akik ha megpillantanak egy formulát, így kiáltanak fel: mathematica sunt, non leguntur; és nagyon kevesen lehetnek akik nem ilyenek" (Frege: Az aritmetika alaptörvényei)

Sajnos köztem és Frege között a hasonlóság kimerül a vonzódásban a látszólag össze sem illő területek párosításában. Gottlob egy egész tudományt indított útjára, mely egyik jeles eredménye a számítógép ami előtt ülök... Én nem építek rendszert, még csak eredeti sem vagyok, csak összehordok ide mindent, amivel szeretek foglalkozni.

Címkék: első